Menü
Nyitólap » FAQ [ Kérdés hozzáadása ]

Kereskedésből… Az állatokat szakszerűen látják el, viszont gyakori hogy több hörcsögöt egy helyen tartanak, előfordulhat hogy vemhes hörit veszünk, néha két egynemű helyett pár kerül hozzánk, amiből egyenesen következik hogy babákat is várhatunk. Nagyon alaposan meg kell vizsgálni a kishörcsögöt is, nincs e valami baja. De ugyanakkor egy egy éves hörit is akár eladhatnak három hónapos korúnak mondva is. Ha vásárlunk, kicsit, és lehetőleg kerüljük a furi színeket.  Az általános színekkel (vadas, kék, esetleg még a pearl) nem lesz problémánk a későbbiekben sem, a különleges színűek viszont bizonyos zavarral (hátraszaltó, pörgés, fejbiccentés) rendelkezhetnek. Illetve sajnos itt nem lehet a vérvonalat visszaellenőrizni sem, tehát nem tudhatjuk hogy beltenyészetes vagy épp beltenyészetmentes hörit vettünk e. 

Tenyészetből… A nagy tenyészetekkel az az egyetlen probléma, hogy hiába van megfelelően tartva a höri nem egy kéz szelíd példányt kapunk, nem a hörik szelídítése itt se az elsődleges. Sokkal nagyobb információforrás lehet egy tenyésztő néha, mert ha speciálisan csak ezzel foglalkozik többet is tud mondani mint az általános dolgok. Itt a beltenyészet kizárt. Ha mégis van oka akkor a genetikák erősítése miatt lehet, amit csak vonaltenyésztésnek hívnak (apa-lánya, anya-fia).

Hobbitenyészetből… Hátránya, ez nem egy hatalmas tenyészet, tehát sokszor várni kell az áhított hörire, de megéri, mert egy egészséges játékos kis gombócot kapunk. Van amelyik izgágább, de hát a gyerekek legtöbbje sem nyugodt természetű, nézzük el ezt nekik. Ha nagyon fiatal korban visszük el eleinte félős lehet, de mivel alapjáraton kíváncsi természetűek, gyorsan alkalmazkodnak. Itt már nem csak a napi betevőfalatjukat kapják meg mint a korábban említett kettőben, hanem konkrétan foglalkoznak a kicsikkel is, tehát nem lesz ismeretlen számukra az emberi kéz.

Két hörcsög esetén egy jóval nagyobb teret javaslok, a későbbi veszekedések elkerülése végett. Ha egyneműek akkor ez lehet ketrec is és terrárium is. Figyelembe kell azonban venni hogyha párt veszünk és célzatosan mert kicsiket szeretnénk akkor semmiképp nem javallott a ketrec, a megszületett picik a ketrec rácsain kipottyanhatnak. Arra is tekintettel kell lenni, ha eddig terrárium volt a helye és ketrecet kap megilletődhet és evidens hogy megijed az új környezetétől.

Lehet együtt tartani, de ha esetlegesen cica van a háznál mindenképpen ketrecet javaslok, ha terrárium akkor a tetejét fedjék le valami ráccsal, vagy ilyen esetben még az elhúzható ajtajú terráriumot javaslom. Próbálkoztak már együtt tartani a dzsungáriait és a roborovszki hörcsögöt. Nem javallott, volt már példa hibridekre, de ez embertelenség. A roborovszkit valószínű a dzsungi megveri (alapjában mindketten területvédők), ha kicsik lesznek a legtöbbjük fül és végtagnélküli és gondolom senki nem szeretne élőben kannibalizmussal találkozni. Gyakran összetéveszthető a campbell és a dzsungi, a campbell vadabb és izgágább, harapósabb, náluk mindenképpen lehetnek hibrid kölykök akik megmaradnak de nem javallott az együtt tartásuk.

Sok a vita arról hogy hogy jobb tartani a höriket. Szeretik ők is a társaságot. Nincs szebb, mint látni ahogy egymást szeretgetik. Párban a két különbözó nemű sokáig elvan, de 18naponta lehet babaáldás, viszont szülés előtt itt is adódhatnak veszekedések és esetleg külön kell szedni a papát a mamától. Egyneműek is elvannak, de nekik biztosítani kell egy nagyobb életteret. Esetlegesen így előzhető meg a veszekedés. Ha azt tapasztalják, hogy hangosan visítanak, csipognak, esetlegesen már látják azt is hogy összeugranak mindenképpen szét kell szedni őket. Újra összerakni viszont tilos. A sebeket betadinnal lehet kezelni, figyeljünk ilyenkor hogy elfertőződnek e a sebek, ha baj van irány az állatorvos. Figyeljünk a sebekre, mert tályog is kialakulhat, belső tályog esetén pedig már néha késő a reakció. Tályogot nem szabad betadinnal kezelni! Ehhez szakszerű orvosi ellátás szükséges.
Két testvért nem lehet újra összeszoktatni, mivel mindketten védik a területüket, így ne is akarjuk újra összeszoktatni őket. Sokszor viszont az is látható, hogy bizonyos időjárás változásra (akrácsak a többi állat) ők is érzékenyebben reagálhatnak (csipogás, összeveszés), ezért nem feltétlen az első csipogás esetén kell szétválasztani őket.

Pici hörcsögöknél, de még a nagyoknál is előfordul, ha hirtelen megijesztik, akkor ilyen magas nyekergő hangot ad ki. A dzsungiknak nagyobb a hangjuk mit a szájuk, azaz nem harapnak, de ne vegyük ilyenkor ki őket, hadd nyugodjanak meg. Ilyen esetben valószínű az a gond hogy túl hirtelen nyúlunk a hörihez. Esetlegesen viselkedjünk velük óvatosabban. Kicsi hörik esetében ez főleg az új gazdival szembeni bizalmatlanság. Ez a fajta hozzáállás három hónapos korra elmúlik, ha sokat foglalkoznak vele. Viszont ne ijedjünk meg ha a későbbiekben is néha-néha nyekereg, ha levesszük a házikót róla, mindenki megijedne, ha legszebb álmából riasztanák fel.

Ha rágja a ketrecet több dolog miatt lehet. Egyrészt unatkozhat, rendezzük esetleg át a helyét.  De lehet amiatt is, hogy csak szimplán valami rágófelületet keres, valami fadarab, vagy fogkoptató erre jó megoldás. Harmadik eset, hogy szimplán csak tetszik neki hogy rágja és rákattant. Leszoktatni erről nagyon nehéz. Én több embernek javasoltam, hogy kenjék be citrommal a ketrecet. Garantáltan nem fog ízleni a hörcsögnek és többen számoltak be hogy hatásos.

A probléma nem az, hogy nem szeretik esetleg a gazdit, de ha felébresztés után van és nem hagyunk elég időt a dolgaik elvégzéséhez gyakran előfordulhat hogy egy kis sugár spriccel ránk. De ha kivettük akkor is ajánlatos egy 15-20percenként visszatenni, mert megismételheti a műveletet.

Ha csak egy kicsi van elég hetente takarítani. Általában a fiúk picit büdösebbet piszkíthatnak (úgy vettem észre ez inkább akkor van ha lány szagát is érzik, mert ilyenkor beindulnak a hormonjaik), ajánlott azt a helyet ahova dolgaikat végzik cserélni ha érezzük a szagát. Esetlegesen betehetünk fürdőhomokot, sok höri rászokik hogy oda végezze dolgát. Ha terráriumban tartjuk akkor ajánlatos teljesen átmosni és nem csak beledobálni a forgácsot, mert a szag megmaradhat a terrában, mivel zártabb mint egy ketrec.

Lényegében véve mindegy hogy milyen nemű hörit visz haza az ember, mindegyik kis cukorborsó. Én azt vettem észre, hogy átlagban a fiúk nyugisabbak, de több olyan kiscsajszim is van akik szintén nyugis természet, ez általában a szülőktől is függ (tehát izgága vagy totyogós nyugis höritől vannak e).

A kicsit ajánlott a legrövidebb útvonalon hazaszállítani, mert elég nagy megpróbáltatás neki a sok zaj. Lehet hogy sokáig félős is lesz. Átlagosan 2-3nap alatt megszokja a helyét, utána lehet szeretgetni és babusgatni. A foglalkozást meghálálja, mi is faraghatunk belőlük kedvencet, főleg ha pici korától kezdve mi dajkáljuk.

Ez főleg az első három hónapra jellemző. Három hónapos korában viszont éretté (felnőtté) válik a höri, sokan le is nyugszanak. Néha azonban mókásabb egy kis masírozó picur, mint egy egyhelyben tötymörgő gombóc, tény hogy utóbbit halálra lehet simizni, de az előbbi viszont igazi mutatványokat is képes csinálni ha van rá lehetősége.


Kezdetben nem minden pici hörinek lehet elnyerni a bizalmát azonnal. Egyrészt kell egy kis idő az utazás után míg megnyugszik, megszokja az új környezetét. Adjunk neki kézből kaját, vagy finomságokat, a harmadik naptól kezdve pedig ajánlott fogdosni, minél hamarabb megérzi, hogy az új szagok, az új kéz nem bánt, hanem szeretetet ad, annál hamarabb válik kéz szelíddé. Gyakran a kíváncsiságuk erősebb is, mint a félénkségük.

Négyféle hörcsögpár létezik.
Egyik a szerelem első látásra, ilyenkor nem is lesz gond, akár a papát is benn hagyhatjuk nevelni (vigyázat! újabb picik jövetele várható ilyenkor), viszont ha jön a második alom akkor ajánlatos kivenni. Fontos! Először találjunk gazdit a kicsiknek, és csak azután rakjuk össze újabb alomra a papát és a mamát!
Második eset szerelem első látásra, de utána szülés előtt szét kell venni őket mert összeugranak, ugyanis nem minden anya viseli el maga mellett a párját. Tehát őket nem lehet a neveléskor együtt hagyni.
Harmadik eset a nehéz összeszoktatás. Erre szoktatóketrec ajánlott, a tenyésztés menüpont alatt találhatók róla képek. A veszekedősebb hörit ajánlott a ketrecbe tenni, lehetőleg olyanba, hogy ne tudja a másikat sehogy megsebezni a rácson.
Negyedik eset csak akkor tudjuk összetenni, ha nőstény tüzel, mert csak ekkor viseli el a hímet.

Ilyen összeszoktatás után, de a szerelem első látásra után is - ha szétválasszuk a párt – lehetséges, hogy nem jönnek ki jól akkor ha újra összetesszük őket.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a teendő miután vemhes is lett a hörcsög, már ha tényleg ez volt a cél, hogy szeretnénk ha picik lennének.Azzal kezdeném mielőtt összetesszük a höriket. Mindkettőnek makkegészségesnek kell lennie és eléggé fejlettnek. Ez 2,5-3hónapos kort takar.  Ekkor a mama is elég érett kihordani a kicsit, és kevesebb az esélye hogy megeszi a piciket.  Mielőtt összetesszük, egy hétig mindenféle vitamint juttassunk a szervezetükbe, kapjanak gyümölcsöt/zöldséget naponta akár kétszer is, tejfölt és tejtermékeket is sűrűbben lehet adni, főleg az anyának fontos, felkészülni a babákra, dropsokat illetve vitamincseppeket is adjunk.Következő a vemhesség időszaka. Általában 18-22napra szülnek. Ilyenkor adjunk nekik szintén 2-3naponta tejtermékeket, halmozzuk el mindenféle jóval. Az anya ilyenkor gyakran főleg a terhesség vége fele sok magvat gyűjt a házikójába. A hasa kidudorodó és szinte elfolyik.
A terhesség utolsó 3-4napjában ne adjunk neki tejterméket naponta! Ilyenkor már a babákra hízik, és nehéz szülést esetleg a hörimama halálát eredményezheti. ha nagyon látjuk hogy nemsokára szül vagy esetleg pontosan tudjuk a születési dátumot előtte 1, illetve 2-3nappal adjuk az utolsó tejtermék adagot. A szülés hetében pedig vegyük külön a papától. Főleg ha nem akarunk három hónapon belül akár harminc hörcsöggel együtt lakni. Először találjunk a már meglévőknek gazdát. Fontos hogy ne csak a papát helyezzük külön a mamától, hanem helyet is biztosítsunk a már felnőtt kicsiknek, nemek szerint külön helyen tartva őket, megelőzve a beltenyészetes szaporulatot. A lányok maradhatnak a mamával a fiúk pedig külön.
Ha megszülettek a picik… 5napos korukig tilos kivenni! Főleg avatatlan kéz ne nyúkáljon be. Az anya akár rá is támadhat ilyenkor az emberre (de ha nagyobbak a kölykök később is). Ha terra van esetleg az alján meg lehet kukkolni mennyi pici van, ha sikerül az anyát elcsalni, akkor a házat levéve és az anyát elkerítve meg lehet számolni a piciket. 5napos korban nagyon óvatosan, tiszta kézzel meg lehet fogni, lényeg semmilyen más szag ne legyen a kezünkön. A nőstények és hímek közti különbség itt a legszembetűnőbb és a színek ekkor már látszanak (kivéve a világosak főleg a camel és mandarin árnyalat).Fontos! A hörimamát a picikkel még a szülés előtt egy terráriumba (nagyobba) helyezzük át. A kicsik kb 23-24napos korukig a mama mellett maradhatnak, értem ez alatt a fiúkat, a lányok akár tovább is a mamával lehetnek ha nem történik veszekedés, a fiúkat viszont ajánlott elkülöníteni. Ha a kölyköket leválasztottuk, ajánlott szüléstől számítva minimum 6hétig külön tartani a papától és pihentetni, ha nagyon lestrapáltnak néz ki a hörink (nagy alomszám miatt esetleg), akkor ez az időtartam akár 8hét is lehet. Lényeg a höri legyen elég erős a következő alomhoz, ha még szeretnénk épp és egészséges babákat illetve a mama egészségét megóvni.
Tegyük fel a kérdést magunknak ezek után: gazdit tudunk találni picinyeinknek és vállaljuk ezt a felelősséget? Ha nem találnánk gazdit el tudjuk helyezni őket megfelelő körülmények között? A gazdikeresés egy nagy procedúra, felelőtlenül ne szaporítsuk őket. Ez nem egy húúú de jó biznisz, mint sokan gondolják, vagy épp jó móka ha piciket látunk. Minden egyes megszületett babáért felelősséggel tartozunk.

Néhány hörinek szokásává válik, hogy csipkedi vagy nyalogatja az ember kezét, ezek általában az új íz miatt vannak, tetszik a kéz sós íze. Viszont könnyen rossz szokássá válik ha rájuk hagyjuk.

Nem feltétlen kell külön választani. Az összeverekedés nem csak amiatt alakulhat ki, hogy területüket védik. Megfigyelték ugyanis, hogy a hörcsögök kissé izgágábbak, idegesebbek lesznek és verekedősek ha nagy vihar vagy éghajlatváltozás következik be. Ilyen esetben is egymásnak ugorhatnak. Ebben az esetben nem feltétlen kell szétszedni, viszont ha véres verekedés tör ki én mindenképpen ajánlanám a szétválasztásukat.

Előfordulhat az az eset is, hogy az épp megszületett kicsiket az anya valamiért otthagyja. Ha kihűlnek az esetek többségében meghalnak, és az anya a kihűlt alomhoz már nem is fog visszamenni. Megoldás lehet, ha forró vízbe mártott kézbe vesszük a piciket és az öklünkben forró levegővel rálehellve felmelegítjük. Az anya ekkor nagy valószínűséggel visszamegy a fészekbe. (Hasonló hörcsögmentést már én is végeztem sikerrel)


Attól függően mennyi idősek a hörik, a bunyózást is többféleképpen lehet értelmezni. Más egy 4-6 hetes höri bunyó, más párok (felnőtt fiú - lány) és megint más az egyneműek (felnőttek, akik már elmúltak 3hónaposak) közti verekedés. A verekedés kitörhet valami finom falat végett is, vagy csak játékból (kölykök között), de ugyanúgy, ha hirtelen frontváltozás következik be. Mindezeket figyelembe véve, ha több hörit tartunk együtt (akár egy párt, vagy akár több egynemű kölyköt, okkal hagytam ki a felnőtt egynemű párosokat, mivel ez a kombináció veszélyes, sose tudhatjuk mikor érünk haza két azonos nemű, akár testvér, akár nem testvér bunyójára, akik közül az egyik esetleg már halott...) ajánlott minél nagyobb életteret biztosítani számukra. Ez egy höri esetében alapterületileg egy 30x40es alapterületű ketrec vagy terrárium. Bunyót meg lehet előzni, ha figyelünk a frontra, vagy akár több játékszert teszünk be (több hörcsögforgó, egyéb mászókák) mellyel feles energiáikat levezethetik, anélkül, hogy egymással kezdenének verekedni. Figyelem, itt nem javaslom, hogy csak abban bízva, hogy pár játékkal le lehet foglalni egy felnőtt állat figyelmét akár több azonos nemű állatkát együtt tartsunk. Alapvetően a dzsungáriaiak nagyon területvédő állatok. Sokszor még egy pár esetében is a nőstény kizavarja a hímet a házból. Nem szabad összekeverni a dzsungáriaiakat a campbell hörcsögökkel! A campbell-ek tarthatóak párban, elvannak csoportosan, a dzsungáriaiak viszont nehezen viselik el fajtársaikat és féltik a területüket. Több szín a két faj keverésével jött létre (hibridek), viszont ez nem jelenti azt, hogy a campbell mentalitást lehet örökíteni (csoportos tartás), a tenyésztők sokkal inkább a dzsungikban szeretett külső és belső tulajdonságokat szeretnék a szín megtartásával örökíteni. Köszönöm a kérdést Dévald Zoltánnak.
Hozzáadta:: Dévald Zoltán

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Az Ön Munkaasztala
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala